Ons wooneiland – Jan Ward van Dantzig

Ons wooneiland – Jan Ward van Dantzig

Jan-Ward van Dantzig

‘Ik ben een waterman, letterlijk en figuurlijk, dat heeft zo moeten zijn’

‘Zodra ik de Grevelingen- of Brouwersdam oprij en de Zilte Zee Lucht ruik…dan kom ik thuis’

Op een mooie dinsdagochtend in juni zitten we in de kuip van een schitterend zeiljacht, een Contest 55CS,  gelegen in Marina Port Zélande. Voor de gelegenheid heeft hij Zeeuwse (gevulde) bolussen gehaald…die vind ik echt lekker… ik zit aan tafel bij Jan-Ward van Dantzig, een sympathieke en enthousiaste ondernemer, met vrouw en kinderen woonachtig te Zierikzee, runt samen met zijn broer sinds 2002 een mooi bedrijf ‘For Sail Yachtbrokers’. We drinken koffie en praten bij over zijn leven, wonen en werken op en rond ‘onswooneiland’.

Vertel eens wat over je zelf?:

Ik ben 40 jaar, en vanaf mijn 4e levensjaar aan het Zeeuwse verknocht.

In Reeuwijk geboren en getogen, aan, hoe kan het ook anders, de Reeuwijkse plassen, waar het zeilersvirus is binnen gekomen. Op een gegeven moment is het gezin met de boot in Bruinisse aanbeland, waar we onze vrije tijd vanaf de week voor Pasen tot de week na de herfstvakantie aan boord genoten. Dus we verbleven toen al op en rondom Schouwen-Duiveland.

Vanaf mijn 12e ben ik bij de toen nog in Bruinisse gevestigde makelaar De Valk boten gaan poetsen, als vakantie baantje.

Naarmate ik ouder werd, ging ik voor hen boten overvaren, ook naar het buitenland.

Toen ik 17 jaar was wist ik al dat ik in de zeilerij wilde blijven werken. Echter een goede opleiding gericht op de watersportbranche was er (toen nog) niet, dus koos ik voor de IVA, Instituut Voor de Auto branche. Hoewel ik niets met auto’s heb, leerde ik daar wel van techniek, elektro, materialen, verkoop, management trainingen. Dit was een goede keus en daar heb ik veel profijt van gehad, en nog steeds!

Hoe ben je definitief op het eiland terecht gekomen?:

Doordat ik een vaste aanstelling kreeg en later bij een andere jachtmakelaar in Wemeldinge aan de slag ging heb ik in 1996 een woning aan de Nieuwe Haven in Zierikzee kunnen kopen waar ik nog steeds met heel veel plezier woon. Sinds december 2014 verhuren we de eerste verdieping van onze woning als vakantie appartement, met een prachtig uitzicht over de haven.

Waarom Zierikzee?:

We wonen met de kinderen op een erg leuke plek in Zierikzee. Het is een prachtig stadje, je hebt er alles, er is veel te beleven maar we kunnen er ook onze rust vinden. Alles is met de fiets of te voet te doen, erg prettig, zeker nu we jonge kinderen hebben.

Hoe ervaar je Schouwen-Duiveland?:

Als een prachtig eiland, waar je alles hebt, ruimte, rust, natuur, er is veel te beleven, strand, zee en weer dat water, we zijn omgeven door water, en de bruinvissen…die zijn fantastisch!

Als ik de dam oprij en de Zilte Zee Lucht (het muffe zeewier) ruik dan denk ik keer op keer …Hè, hè, gelukkig ik ben er weer (en dat voor een import-Zeeuw 😉 )!

Wat doe je in je vrije tijd?:

Uiteraard met vrouw en kinderen bezig zijn, heerlijk die jeugd. Maar het water is en blijft mijn passie, zeilen, wake-boarden en de laatste jaren heb ik door mijn vrouw het golf surfen ontdekt, prachtig!

Heb je een favoriete plek op het eiland?:

Uiteraard de Brouwersdam! En met name in het najaar/winter/voorjaar, omdat ik veel moet werken in het hoogseizoen, zoek ik dat hoekje achter paviljoen ‘zuid zuid west’ op,  duinen en het strand, zo adembenemend mooi bij laag water.

Nog even over je werk, wat is zo leuk aan het vak ‘Jachtmakelaar’?:

Alles! Mijn passie voor zeilen en de botenwereld trekt mij enorm aan, het contact met mensen, het internationale, Belgen, Duitsers, Engelsen, Scandinaviërs…alles passeert op onze verkoopsteiger en in ons netwerk…gewoon met boten bezig zijn, op en rond het water, ik kan niet zonder.

Hoe besloot je voor jezelf te beginnen?:

Na jaren voor een baas in de watersport te hebben gewerkt, wilde ik mijn eigen bedrijf starten,  samen met mijn jongere broer, die dezelfde passie deelt. In 2002 hebben we ons eigen bedrijf opgericht in Marina Port Zélande: For Sail Yachtbrokers.

Waaruit bestaat je werk met ‘For Sail Yachtbrokers?:
Ten eerste bemiddelen we bij de verkoop van gebruikte zeiljachten in de prijsklassen vanaf ca. 50.000 euro, daarnaast verkopen we ook nieuwe schepen van de Nederlandse werf Contest Yachts en van de Italiaanse werf Grand Soleil en Sly Yachts. Ook zijn we agent van North Sails zeilen. Wij bieden onze klanten Full Service, denk daarbij aan onderhoud, refits/up-grades, jachttransport (over de weg en door het water), zeilinstructies, etc.

Wij werken niet alleen lokaal, maar ook internationaal.

Hoe willen jullie als makelaar ervaren worden?:

Als een eerlijke en transparante club, zowel onze opdrachtgever (de verkoper) als de koper willen wij optimaal begeleiden. We hebben een goede naam opgebouwd, wat blijkt uit het feit dat vele klanten die bij ons een schip hebben gekocht, bij ons terug komen om hun schip weer door ons te laten verkopen.

Jan-Ward, namens ‘onswooneiland’ bedankt voor deze inkijk in je wonen en werken op en rond Schouwen-Duiveland!

Ik heb gesproken met een aimabel en gelukkig man, zowel privé als zakelijk is het op z’n plaats gevallen en dat gunnen wij hem van harte. We gaan elkaar vast nog vaak tegenkomen, Jan-Ward van Dantzig, grijze lokken, een onafscheidelijke zonnebril en een jeugdige oogopslag, het ga je goed!

 

www.forsailyachtbrokers..nl

‘onswooneiland’

Geen reactie's

Geef een reactie